Når dagene blir lange og julestresset setter inn!

Reklame | www.prisjakt.no, www.finn.no, tise, www.youwish.no

Goooood torsdag! Nå er julen rett rundt hjørnet, og da er det mange som starter med stressingen med blant annet julegavehandelen. Ikke alle er like glad i dette som meg, og ikke at jeg er noen ekspert på julegaveshoppingen, men tenkte å komme med litt tips som kanskje ikke trenger å koste så mye. For det er ikke alle som har råd til å bruke allverden med penger på gaver til andre. 

Selv er jeg veldig glad i å gi litt mer personlige gaver! Det blir også vanskeligere og vanskeligere å kjøpe gaver fordi vi som lever i 2018 sjelden mangler noe og ofte kjøper det vi vil, selv. 

Her er 10 tips til hvordan du kan spare penger, og hva du kan gjøre for å gi noe som kanskje ikke alle andre har, noe personlig og som de som har ALT, vil sette pris på. 

1. Har du en hobby som innebærer kunst? Er du flink til å tegne, male, sy, dekopasje, strikke, hekle, lage mat eller har et kreativt hode? Bruk det! Mye av dette koster deg ingenting annet enn tid. Om jeg hadde fått en gave som jeg vet det er lagt tid i personlig til meg, synes jeg det betyr mye mer enn å få den ene tingen jeg ønsket meg fra hvilken som helst butikk.


Denne har noen av dere sett før, men er et eksempel på ting som ikke koster noe å lage.

Vinkartong boksen er laget med dekopasje på en ubehandlet vinkasse i treverk. 

2. www.youwish.no er en super side å kjøpe opplevelsesgaver på. Her finnes det alt mulig av gavekort på aktiviteter, og her er du garantert å finne noe for alle du kjenner! Alt fra gavekort på middag til fallskjermhopp. Anbefales å ta en titt, da du garantert vil finne masse å velge mellom! Enten om det er for foreldrene dine, kjæresten din og deg eller venner. 

3. Bruk www.prisjakt.no før du handler! Du kan laste ned appen eller bruke nettsiden. Jeg bruker denne nesten hver gang jeg handler. Forskjellige nettsider har ofte tilbud og salg, og du kan ende opp med å spare flere hundelapper på å sjekke opp før du kjøper i første butikk du er innom. Sminke, parfymer, hår, hud – og kroppspleie er ofte dyrt, og jeg bruker ofte GOD tid på å sjekke opp de forskjellige nettsidene for det spesifikke produktet jeg skal ha, og hver gang har jeg spart MASSE penger. Dette anbefaler jeg å alltid gjøre! PS: dette gjelder tilogmed taxfree når du er ute å reiser. Ofte er nettprisene billigere enn taxfree, tro det eller ei. Test i butikk, og kjøp på nett. Det lønner seg som regel alltid! Og til dere som er skeptisk til å handle på nett: Prisjakt leter kun i seriøse nettsider, så det er helt trygt å handle. 

4. Vintage, gjenbruk og redesign er i vinden for tiden og dette blir mer og mer populært. Personlig har jeg i mange år vært veldig glad i å ha ting som ikke alle andre har. Kjøpe meg en iskaffe og gå inn på Fretex eller Uff, så kan jeg være der i timesvis uten å nødvendigvis bruke en krone. Vintagelukten er ikke for alle, men jeg elsker å gå inn i butikken og kjenne lukten av gamle gamle klær! Fretex har ofte en god blanding av vintage og noen gjenbruksvarer. Uff har vintage tilbake til 50-tallet og noen ganger kanskje eldre. Forskjellen på dette? Vintage anser jeg som plagg og gjenstander som er alt fra minimum 15-20 år gamle og eldre. Gjenbruk er nyere ting som er ryddet vekk nylig som du fikk kjøpt på H&M i fjor. (Jeg skal senere komme med et eget innlegg for tips til vintage og gjenbruksshopping)

Min favoritt app på telefonen utenom prisjakt er Tise. For dere som ikke har den, last den ned! Gjenbruksappen som blant annet sydronningen Jenny Skavlan står bak som forbilde. Her er det mange skatter, og her kan du kjøpe mye interiør, klær, møbler, sko, sminke osv. Den brukes av mange moteinteresserte og du kan finne merker som selges billig eller mye billigere enn ordinærpris. Er du en av de som er skeptisk til gjenbruk eller brukte ting? Husk at alt som selges som gjenbruk ikke alltid er brukt! 👆 Det finnes mange spontantkjøp der ute som selges videre etter å ha blitt brukt 1 gang eller kun prøvd på!

Finn.no er også en hyppig brukt app på min og min manns telefon. Og her har vi spart så mange tusen at vi ikke engang kan telle på 2 hender. Vårt hjem har kun et par møbler som er kjøpt helt nytt, og det er da kun fordi vi ikke har funnet det på finn.no først.

Dersom du har et spesifikt ønske fra noen og du vet str, er dette helt topp å bruke. Spesielt om det i utgangspunktet er hakket litt for dyrt, vil personen bli glad uansett! Det er garantert noen av dere mannfolk der ute som har fått et par dyre ønsker av fruen. Let litt, så kan du være heldig å finne noen som selger det som nytt og til halve prisen!

5. Alt trenger ikke koste penger. I en travel hverdag er det veldig lett å kanskje glemme å ta vare på alle forholdene rundt seg og sette av tid til dette. Vet du om noen som trenger alenetid, mer tid sammen med noen eller bare å få tid til noe de selv vil gjøre? En type versjon av de gode gamle “klippekortene”. 

Ethvert kvinnfolk har garantert et mannfolk i hus som har noe han skulle ha gjort, som han ikke har gjort 🙊 og ingenting gleder damer mer enn at det blir gjort uten at hun må be om det. Har du noen ting som skulle vært gjort i hjemmet f. Eks? Hva med å sette av tid til å gjøre dette og om det lar seg gjøre uten at hun får vite det. Er det noe du vet hun skulle gjort som hun aldri får gjort? Sett av tid til å gjøre det for henne, og skriv det i et kort med en liten kjærlighetserklæring. Dette vet jeg at hvilken som helst kone eller samboer hadde satt pris på.

Har dere barn og har hatt lite tid til hverandre på lang tid? Skaff barnevakt, planlegg en romantisk piknik, reise eller bare rett og slett en dag eller helg hvor dere skal gjøre akkurat hva dere vil sammen. Eller trenger partneren tid til en hobby eller aktivitet som han/hun ikke får så mye tid til? Gi dem tid og tilby deg å dra bort den dagen/helgen og ta med deg ungene om du har det. Det trenger ikke nødvendigvis å koste noe, og det er helt sikkert noen som allerede er flinke til å gjøre dette, men jeg tror det også er mange som glemmer å gjøre dette. Sleng med en flaske med favoritten også, så er det garantert en vinner. Det er kanskje for mange ikke så stor gave, men for noen kan det kanskje være den beste gaven de kan få. Den beste gaven du kan gi noen; tid og oppmerksomhet. Og er du ikke alltid like flink til å fortelle de hvor mye du setter pris på alt de gjør i hverdagen, skriv det i samme slengen i et personlig brev eller kort og fortell de hvorfor du ønsker å gjøre dette for de. Da blir det hakket mer personlig og koselig. 

6. Bilder er noe man nå har lagret på telefonen, og mesteparten av det blir nettopp bare det. Lagret og glemt, eller et av de mange lagt ut på sosiale medier. Når sist satt du å så i et bildealbum? Mest sannsynlig da du skulle vise babybildene av deg selv til noen i det 30 år gamle albumet med rar blanding av bilder. Noen fine, og en del uheldige som kom frem i posten etter fremkallingen. Kjøp et fint album, finn de morsomste, fineste og koseligste bildene og minnene du har med personen du gir det til. Du går til en fotobutikk og skriver ut bildene rett fra tlf. Eller hva med å finne et bilde og blåse det opp i stor str og gi det i en fin ramme? Superfin gave, og garantert en gave som blir satt pris på.

7. DIY! Dette blir litt som tips nr. 1, men hva med å lage hjemmelaget mat? Har du en spesifikk ting du er flink på? Har du en saus, syltetøy, godteri eller bakst som du vet er en favoritt blant de du kjenner? Hjemmelaget mat er alltid best, og det beste av alt er om det slår an, kanskje du får bestillinger senere også? 😉

8. Personlig boks. Er det noen du kjenner veldig godt? Favorittbrus, favorittsjokolade, favorittgodteri osv? Selv ELSKER jeg å få “forundringsboks” i gave. En boks med litt av hvert. Eksempel på slike bokser:

1. Engangs ansiktsmaske
2. Favorittgodteri/favorittbrus
3. Lite innrammet bilde
4. Sminke/sminkefjerner 
5. Noe praktisk som man alltid trenger (såpe?)
6. Lepomade
7. Noe du har laget selv (mat, pynt?)
8. Produkter eller ting du vet de bruker
9. Lite gavekort
10. Noe internt dere imellom

Slike bokser er hyggelig å få, og ofte nyttige. Det viktigste er at du er bevisst på hva du putter oppi og at det er nøye gjennomtenkt. Ikke putt oppi hva som helst for da er hensikten borte. Det er ingenting som er hyggeligere å få en gave som viser at du både lytter til og kjenner personen!

9. Har du ikke fått noen ønskeliste og er ikke av den kreative typen eller noen hobbykokk? Du kan fortsatt gi annerledes og personlige gaver. Når julen nærmer seg er det en hel haug med  julemarkeder, boder med spekepølser, boder som graverer ting på smykker, glass osv. Det er mye fine gaver man kan gi fra slike steder. Slike markeder og boder selger ting du ikke får kjøpt i butikkene. Det dukker opp hjemmelagde sauser, mat, klær og spesielle smykker. Om du er helt tom for ideer om hva du skal kjøpe, finner du mest sannsynlig noen av gavene på disse stedene. 

10. Mitt siste tips er en liten reminder. Julen er den fineste høytiden jeg vet om. Jeg ELSKER julen og alt som hører med. Det skal være en koselig tid hvor vi skal fokusere på det som betyr noe, de vi er glad i og å sette pris på det vi har rundt oss. Men noen ganger kanskje man glemmer litt hva julen handler om? 

Når jeg hører at folk si at de synes julen bare er stress, blir jeg litt irritert. Alt er hva du gjør det til. Ja, det er forståelig at det er stress å skulle lage en stor julemiddag til juleselskapet du skal holde i år, at du ikke finner tid til å handle alle julegavene i tide. Ser du på det som negativ stress, så blir det automstisk en negativ stressfaktor for deg. Men glemmer du da alt det andre rundt? 

Det er mange mennesker der ute som ikke har noen å feire julen med. Mange som ikke har tak over hodet og fryser og sulter mens vi sitter inne i varmen og nyter et deilig måltid og spiser oss stappmette på feit julemat og dyrt i glasset. 

Hvert år stresser vi rundt og bruker altfor mye penger på gaver, og jeg vet selv hvordan dette er. Du kjøper mer fordi du er redd det ikke er nok og for å virke gjerrig. Men alt i alt, så handler ikke julen engang om gaver, det handler om familie og være sammen med de vi er glad i. Så istedefor å stresse med alt som skal gjøres, vær takknemlig for de du har rundt deg og at de du har rundt deg er friske og at du er heldig som får dele julen med de i år også.

Stress hører julen til, men det skal være en hyggelig type stress. Det skal være koselig å handle inn gaver til de du er glad i. Tid er noe jeg stadig nevner i mine blogginnlegg nettopp fordi vi glemmer hvordan vi skal prioritere den. Det handler om prioriteringer. Du tar deg tid til det du vil. Om du mener det er negativ type stress så kanskje du fokuserer på feil ting? 🤷‍♀️

Uansett. Ønsker alle lykke til med alt juleforberedelser, og håper at noen har fått litt tips til julegaver og kanskje en liten påminnelse om hva julen handler om før dagene blir lange og “stresset” setter inn 🤶🎅

 

Apper/nettsider jeg har nevnt i innlegget:

– Tise (app)

– Finn.no/finn app

– Prisjakt.no/prisjakt app

– youwish.no