Et oppkast av ordspill fra et innviklet sinn

Det går mot mørkere tider, og det betyr mange vinterdepresjoner rundt omkring. Man trenger ikke bare ha psykiske utfordringer for å bli påvirket av mangelen på dagslys. Det er lett å bli sittende fast i dårlige rutiner og gro fast i sofaen. Det finnes dessverre ingen løsning på dagslyset, så vi får gjøre det eneste man kan gjøre i sitasjoner vi ikke kan forandre – finne det positive i det negative. Plutselig finner du ut at det ikke er så ille likevel.

De siste årene har jeg jobbet veldig mye med å finne det positive i det meste. Grunnen til dette er fordi så fort hodet mitt starter i en negativ retning, blir det som en evig ond spiral. Min diagnose kan nesten beskrives som en depresjon som kan dukke opp fra dag til dag. Dette tror jeg flere kan kjenne seg igjen i, og det er nettopp derfor jeg skriver om det. Det skal ikke så mye til for å havne på den mørke siden av en depresjon som er vanskelig å komme seg ut av. Desto mer vi gjemmer oss i mørket, desto mer tabu legger vi over det. Derfor skal jeg bringe mitt frem i lyset. Mitt dikt.

Det tar mange år, mye selvrealisering og riktige mennesker rundt deg for å komme til et punkt hvor du selv klarer å styre noen av tankene i riktig retning. Og merk at jeg sier noen. Evnen til å tenke positivt i en pågående depresjon er som å forsøke å dra en elefant gjennom et nøkkelhull. Det er viktig å huske på for oss alle. At tanker og følelser er ikke noe vi alle har evnen til å kontrollere uansett hvor mye vi ønsker. En årstid er bare en årstid for noen. For andre er det mye følelser i en årstid. Slik som sommer ofte bringer frem gode følelser og evnen til å være positiv til nesten alt, kan vinter bringe frem det motsatte. Depresjon er en av de tingene jeg personlig føler beskrives best med duse ord i poetiske sammensetninger. Nettopp fordi det opptrer likt, men oppleves av ulike mennesker.

“Mitt hode er fullt av tilfeldige tanker som bare faller ut som tekster på papir. Jeg tror at den fine forbannelsen med et hode som fungerer annerledes, er at det stadig kan overraske en selv. Og når det er i positiv betydning, finnes det ingenting bedre enn å kunne bruke det til å sette ord på følelser man vet andre kan relatere til. I dette tilfellet har en lengre periode med tøffe dager blitt til en tekst av disse følelsene. Akkurat som et oppkast av ordspill fra et innviklet sinn”

Der satt hun. Med tankene alene. Med følelsene utenpå huden. Vinden som ulte utenfor vinduet lagde en trist klang i ørene. Den fortalte om storm. Men stormen som var på innsiden av hodet var verre enn den som det blåste opp til på utsiden. Mørket falt på. Men kvelden var altfor ung til å krype til sengs. Den kalde senga. Der alle tanker kryper frem og brer seg som en ekstra dyne over kroppen. Følelsen av at noe galt var på vei til å skje ble altoppslukende og nesten virkelig. Om telefonen ringte nå ville hjertet hoppet over 2 slag og dratt med seg magen på veien. Men telefonen ringte ikke. Det var ingenting som skjedde. Følelsen bare overbeviste henne om det. Den er overbevisende. Vond. Mørket gjør det slik. Mørket drar med seg dystre tanker og pakker følelser om hodet hennes som at de skulle bestemt når hun skal le eller gråte. Hun faller ut av egen kontroll over tankene om sorg. Sorg over alt. Sorg over ingenting. Hun sørger over følelsen. Følelsen av å ikke forstå følelsen. Følelsen av å miste kontroll over tankene. Hun slukker lyset og går den milelange veien til sengen som hun skal ligge i og sørge. Sørge for at hun sovner i. Til slutt. Etter hun har tenkt ferdig. 3 timer med søvn før hun våkner av naboen som kjører bilen ut av oppkjørselen. Hvordan kan noen orke å tenke på jobb? Hun forstår ikke meningen med det. Meningen med livet og meningen med å fortsette eller å stå opp. For henne virker alt i dag så meningsløst og slitsomt. Hodet føles like tungt som kroppen i dag. Til slutt klarer hun å sette føttene utenfor sengen i håp om at hun finner glede i noe. Noe som helst. Ønsket om å finne en mening i dag gjør det vanskelig å stå opp. Det kommer en dag i morgen, du må tro og håpe at i morgen blir det sol…sangen som for alle sørgelige sinn gir mer meningen enn de mindre komplekse og forviklede hoder kan forstå. Sangen om et evig ønske om en normal dag. En dag uten den evige jakten på solskinn og mening. Bare en dag hvor solen skinner uten at skyene kommer foran og bringer frem frykten av å ikke finne tilbake til sollyset.

Åpne øynene for alle farger og nesen for lukten av høst. Det er sprøtt hvor mye forskjellige ting, både små og store kan bringe frem følelser hos såre sjeler. Vi skal aldri hysje ned ordet vinterdepresjon. Ikke bare fordi ordet inneholder depresjon, men fordi menneskene som bærer på den er mennesker med lettpåvirkelige sinn og mennesker som bærer følelsene utenpå kroppen. Men det er lett å la seg lure av synlige falske følelser pakket og gjemt under varme klær, lite kontakt og den bortforklarende spøken om at man har gått i hi. Men vi er alle for opptatt til å se det. Bry oss.

Finn gleden i å komme inn i varmen med snufsete kald nese. Sett deg ned og les favorittbladet mens du nyter en kopp kakao med tente lys på bordet. Kanskje tilgomed fyre i peisen. Kanskje tilogmed litt krem på toppen av den varme sjokoladen. Det er kanskje ikke så mye, men det er noe. Og noen ganger er det lille noe det vi må holde fast ved for å ikke bli dimmet ut for tidlig slik dagslyset gjør på denne fine fargerike årstiden.

GOD HELG ❤️

En selfie av skam ble til lærdom av barndom

Jeg tar meg selv i å være misfornøyd med ansiktet mitt på bilder hver gang et bilde blir tatt. Jeg fokuserer på at jeg ser tjukk ut fordi jeg har så firkantet ansikt. Det ene ser man de store porene mine og det andre bildet ser nesa mi stor ut. De ekstra kiloene mine gjør ikke det så mye bedre. De kiloene jeg prøver å finne min indre motivasjon for å få bort slik at jeg kan slutte å være misfornøyd. Hver gang jeg ser et bilde slår det meg som et slag i trynet. Shit, nå må du få bort de siste kiloene. Jeg fokuserer på de tingene jeg hater ved meg selv og alle kompleksene jeg har for ansiktet mitt. Spesielt på bilder. Kameraet legger på 10 kilo sies det. Det føles som mer…

Mens jeg nærmest jager vesle vakre vesen med kameraet for å få et blinkskudd, popper det nærmest opp som en lyspære i hodet mitt; et bilde med henne! En selfie av oss! Ansiktet mitt og hennes ved siden av hverandre i et bilde. Ikke bare av hun med meg BAK kameraet. 4 tok jeg. Ett av de var innafor. Ikke perfekt, men innafor. Og når jeg sitter for meg selv og skal legge ut et av de, kjenner jeg fortsatt på at jeg ikke er helt fornøyd, nettopp fordi jeg skulle ønske jeg så sånn ut og ikke sånn ut. Jeg sitter rett og slett og skulle ønske jeg så annerledes ut på bildet. Noe som betyr å ikke se ut som meg selv…

Jeg biter i det sure eplet og innser hvor overfladisk, dustete og tragisk den tanken er. En selfie med det kjæreste og vakreste i hele verden. Min fineste lille datter som jeg oppdrar til å få selvtillit, troen på seg selv og at hun er perfekt akkurat slik hun er og for alt det hun får til. Ikke for hva hun ikke er eller ikke får til. Idet denne tanken slår meg føler jeg meg ikke bare overfladisk, men dum. Slem. Mot meg selv. Mot henne; fordi jeg snakker NED den personen hun ser opp til. Den personen hun hver dag blir overlykkelig av å se ansiktet til. Den personen som skal lære henne å være god mot seg selv og andre.

Her sitter jeg som en mamma med ekstra kilo på kroppen etter å ha satt dette perfekte mennesket til verden og shamer meg selv for alt jeg finner ikke er perfekt i mine egne øyne for noe så overfladisk som en jævla selfie. Ved siden av meg står en forventingsfull, uvitende og intetanende jente som ser mamman sin som hu kjenner igjen på alle bilder, akkurat slik som jeg er. Hun ser ikke dobbelthake, rundt ansikt og ekstra kilo. Hun ser meg. Mamma. Perfekte mamma. For vi er perfekte for disse små. (hvertfall noen år til. Frem tenårene entrer dørstokken)

Hva er viktigst? At min datter ser mamma på bilder og kjenner hun igjen for slik hun ser ut, eller ser en dame på bilder som hun nesten ikke kjenner igjen fordi det ikke helt ligner på mamma?

Jeg står for at man skal like seg selv eller gjøre det man må for å føle seg bra. Og uansett hvor mye jobb det krever av meg, skal jeg frem til jeg har nådd målvekten slutte å gjemme meg bak for store klær, overfiltrerte bilder eller bak kameraet. Jeg vil ikke miste mange fine minner av bilder som vi sitter å ser på om 20 år og mimrer tilbake på. De bildene jeg ikke vil ta nå, er ikke bilder jeg kan ta igjen. Minnene vi aldri lagde, kan aldri gjøres om og tiden vi hadde er tiden vi ikke får tilbake. Jeg vil heller se på de bildene om 20 år og se ting slik de var, enn å ikke ha noen å se på i det hele tatt. For sannheten er at om vi skal oppdra våre barn til å like seg selv for den de er, er vi nødt for å starte med oss selv. Og som jeg alltid sier, må vi lære av barna våre;

De lever i nuet. De bryr seg ikke om det overfladiske og er mer opptatt av at ting er komfortabelt. De leker fordi det er gøy og er kreative. Det vil si at de tegner selv om de ikke er picasso. De synger med den stemmen de har og danser uansett hvor de er og bryr seg fint lite om hvem som ser på. Min utadvendte lille tar gjerne en dans for et større publikum og klapper for seg selv. Om de andre klapper er det bare en bonus, men ikke det viktigste fordi hun har det gøy for seg selv uavhengig av hva andre mener. De er selvsikre og sier det de mener. De gir alt av seg selv i det de gjør og gleder seg over de aller minste tingene. Min frøken løper rundt med teposer fra mamma sin teboks og lukter på de: “mm, godt!” Hun lukter på alle blomster hun plukker. Selv en hestehov. Blomsten vi overser utenom når det er første våretegn. Den lukter hun på. De bryr seg lite om nye ting, og hører helst på den samme sangen, ser den samme filmen eller bruker helst det samme skjørtet hver eneste dag. De lærer oss å være fornøyd med det man har. De viser følelser uansett hvilken følelse det er, noe som gjør at vi kan forstå de bedre. De tar imot komplimenter på en ubeskjeden måte. De blir stolte av det, noe som booster selvfølelsen. De bærer ikke nag. De er trofaste. De følger magefølelsen. Det beste av alt er at de er nysgjerrige. De spør fordi de vil lære, vite og forstå. Ikke fordi de dømmer eller er uenig.

Så for å oversette til voksenspråk: det er NÅ du lever. Slutt å tenk altfor mye på hvordan du, ting eller andre ser ut og konsentrer deg heller om det du er fornøyd med ved deg selv og det som føles komfortabelt for deg. Føler du for å droppe den stramme jeansen i dag? Gjør det. Lek! Du er aldri for gammel for å ta på deg uteklærne og leke i snøen eller klatre i trærne. Bruk kreativiteten din. Du trenger ikke være verdensmester i det du elsker å drive med, men du gjør det fordi du vil. Syng med den stemmen du har, og dans med den takta du enten har eller mangler. Så lenge du har det gøy skal du drite i alle andre. Si det du mener når du mener noe er viktig å si, og vær selvsikker. Stå opp for deg selv når det er på tide. Lukt på blomstene og finn gleden i mindre ting slik at du lærer å sette pris på ting vi tar for gitt. Vær takknemlig for alt du har, fremfor å ønske deg nye ting hele tiden. Vis følelser enten det er frykt, glede, sinne eller tristhet. Mennesker er satt sammen for å føle noe om alt vi opplever. Når vi slutter å vise følelser, gjør vi oss mindre forstått og kanskje mindre lykkelig? Ikke bær nag, og gi mer slipp på det å måtte ha kontroll på alt hele tiden. Ta imot komplimenter og ta de til deg istedefor å bli flau eller svare noe beskjedent tilbake. Ei de komplimentene du får og begynn hver eneste dag og gi noen til deg selv og andre. Følg alltid magefølelsen din, den stemmer alltid! Og siste og kanskje den aller viktigste tingen vi voksne må begynne å lære av barna våre er å være nysgjerrig. Nysgjerrig på nye ting. Nysgjerrig på det som er annerledes. Nysgjerrig på mennesker.

Dømmende for nye ting. Frykt for det som er annerledes. Bytt ut ordene dømmende og frykt. Sett inn nysgjerrig istedenfor. Hva skjer da? Da er jeg sikker på at vi får en verden med flere ydmyke og forståelsesfulle mennesker.

En selfie av skam, ble en lærdom av barndom. Et uskylding sinn ser verken perfekt eller uperfekt. De ser ting akkurat slik de er. Uten å tenke på om det er bra nok, perfekt, ønske om at det skulle vært annerledes eller ønsket om å forandre noe fordi det er slik de er vant å se det. Hva kan vi lære av det?

Så istedefor å legge ved det ene jeg ble fornøyd med, la jeg med alle 4. Fordi det er faktisk slik bildene av minnene vi lagde i går, ble. Store porer, litt ekstra kilo og et som ikke helt stemmer overens med str på nesa mi i virkeligheten. Men bildet får meg til å huske en helt vanlig dag en gang i september i 2020.

GOD HELG ❤️

Avskjed på grått papir

I et samfunn fullt av dobbeltmoralske krav, forvrengte verdier og prestasjonsforventinger som går forbi mestringsfølelse og bidrar til det motsatte. Vi skal leve som alle andre men samtidig annerledes, men annerledes er heller ikke bra nok. Følge flokken er svakt, men går du din egen vei blir du dømt for det du gjør. Du skal helst være så perfekt som mulig, men pekes ned av fingre som har møkk under neglene, blod på hendene. Det skal ikke være lett å bare være i dag. Du skal helst være det du er, samtidig som du er som alle andre. Tenke riktig, fordi definisjonen av riktig settes av alle andre. Samfunnet. Deg. Meg. Vi. Riktig er ingen fasit som settes av andre. Et samfunnsproblem vi alle står ovenfor. Vi er alle skyldige. Fordommer. Hat. Meninger. Vi trenger godhjertet likegyldighet. Likegyldighet for andres valg. Folks valg er folks liv. Respektere. Godta. Støtte. Dine verdier. Din kropp. Din moral. Ditt liv. Ditt riktig. Hva forteller det oss når likegyldighet har blitt et ord som blir av positiv betydning og beskrivelse som vil bidra til å godta andre mennesker? Mennesker som ikke tenker som deg. Mennesker som ikke er deg.

Du skal jobbe. Slite. Du skal være din egen vilje av stål. Du skal klare deg. Du skal prestere bedre. Du skal være god nok. Du skal huske på alle andre. Du skal huske deg selv. Du skal glemme deg selv. Du skal overleve. Du skal leve. Du skal dø. Du skal skrive på tørre ark med sort på hvitt. Du skal skrive med penn på et vått papir. Du skal være. Du er. Du skal aldri forbli. En sjel i en kropp som står som en ensom skygge i mørket. Som solen skal skinne på og gjøre til to. Du skal se til nord mens du går mot sør. Du skal være deg selv. Du skal være som alle andre. Du skal følge strømmen. Du skal gå din egen vei. Du skal lete til du finner. Du skal finne uten å lete. Du skal ikke. Du skal aldri. Du skal kun være det beste du finner i deg selv. Resten kan skrives på våte ark med blyant. De skal skrives ned og regne bort sammen. De skal ikke styre. De skal ikke være. De skal ikke bety. De skal være som avskjed på grått papir. – JBS

 

Hvilken verden er vi i ferd med å skape for disse? Perfekte skapning. For alltid perfekt akkurat slik du er. Slik du blir. En verden skal forme deg. Gjøre deg tvilsom på hvor perfekt du er. Perfekt akkurat slik du var, slik du er og slik du blir. Vi har alltid sagt at ‘ingen er perfekte’ , men er det ikke nettopp dette som gjør oss perfekte? Fordi perfekt har ingen fasit. Ingen riktige svar. At vi er akkurat den vi er, uten å tvile på at det er mer enn godt nok og vite at vi er akkurat slik vi selv ønsker. Ikke bli overtalt til å tro noe annet. Tro mindre om oss selv. Det er perfekt. Perfekt for deg. Perfekt for meg. Perfekt for oss. Alle oss. Alt annet vil være uperfekt. Vi blir født perfekte. Hvem har bestemt at alt som former oss etter fødselen forteller oss at vi ikke er det?

 

GOD HELG ❤️

Jeg skal bygge en mur

Jeg skal bygge en mur og aldri stille ryggen til. Jeg skal klatre uten stige, slik som hen vil. Hver eneste murkloss skal være min trapp. Annenhver kloss kan være av papp. Jeg skal falle noen ganger halvveis til topp. Jeg skal fortsette å klatre til hen sier stopp. Jeg skal male hver eneste ene kloss. Noen med farger, noen sort, noen hvite som en perleport. Jeg vil klatre på alle jeg klarer å finne. Hver eneste en skal pusses og skinne. Der solen treffer skal jeg sole meg rik, der månen lyser skal jeg godta det slik. Klosser plassert som et kaos for øyet, men sannheten er at det er bygget så nøye. Muren skal stå, den skal ikke rives. Som bevis på et liv ingen ord kan beskrives. Ord blir usynlige tråder i vinden. De blåser avsted uten feste og mål. Mens følelser samtidig blir kastet på bål. Klosser av farger, i sort og med sår, skal jeg klatre dem slitne år etter år. Når muren er bestiget og jeg har nådd toppen, skal jeg kjenne på mestring i hodet og kroppen. For muren er min evige lære om livet. Læren om alt som kan dukke opp fra sivet. Muren er mitt liv fyllt med farger og hull. Jeg skal stelle meg mot den med farger av kull. Tegne hver kloss med kullet jeg har. Jeg skal ikke viske bort noe som var. Det gode, det vonde som utgjør min mur. Et kunstverk malt av min livslange tur. Fortid og fremtid er da og nå. Men akkurat her skal jeg være og stå. Stå med ryggen mot muren og klatre om jeg må. Aldri gi opp selv om dagen er blå. Jeg skal over muren når tiden er kommet. Jeg skal bygge en mur slik jeg ønsker den selv. Min mur er av farger, i sort og med sår. Slik innsiden min er her nå hvor jeg står. Om veien blir kort, lang eller brå. Skal jeg aldri tvilen komme om hvilken vei jeg skal gå. For muren står støtt med skavanker og skjønnhet. Den bygges med slitne hender. Med hjerte av stål. Den skal klatres, farges og bestiges en gang. Jeg skal bygge en mur som skal være min sang. Jeg skal bygge en mur med følelser og sinne. Jeg skal bygge en mur bare jeg kan finne. Muren står støtt og skal aldri rives. Jeg skal bygge en mur som skal være mitt liv. Av minner, med penn, av kull og med driv. – JBS

Ha en fantastisk søndag ❤️